Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 326

Ciasto drożdżowe z cynamonowo-kakaowym nadzieniem.

Składniki

  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Drożdże świeże 2,5 dkg
  • Mleko ciepłe 1/2 szklanki + 2 łyżki do posmarowania ciasta
  • Margaryna 1/4 kostki
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g
  • Jogurt typu greckiego 3 łyżki
  • Olej 2 łyżki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier biały 1/3 szklanki + 3 łyżki na nadzienie
  • Cynamon 2 łyżki na nadzienie
  • Kakao naturalne 3 łyżki na nadzienie
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru oraz dwie łyżki mąki, wymieszać i tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

  2. Następnie dodać resztę maki i cukru, cukier wanilinowy, jogurt, stopioną ciepła margarynę, jajka, sól, olej i przy użyciu drewnianej łyżki wyrobić gładkie, lśniące ciasto, odchodzące od ścian naczynia. Przygotowane ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Wyrośnięte ciasto ukształtować w prostokąt na posypanej mąką stolnicy. Krótszy bok powinien mieć długość formy keksówki, w której ciasto będzie pieczone.

  4. Ciasto posypać cukrem przygotowanym na nadzienie tak, aby jeden brzeg, który będzie na zewnątrz zlepiał ciasto zwinięte w roladę, pozostał bez nadzienia na szerokości około 5 centymetrów.

  5. Podobnie użyć cynamonu i kakao.

  6. Ciasto zwinąć w roladę, zaczynając od boku posypanego dodatkami i kończąc na boku pozostawionym bez dodatków, a następnie umieścić delikatnie w formie keksówce.

  7. Pozostawić do wyrośnięcia.

  8. Ciasto piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    Po pierwszych 10 minutach pieczenia ciasto posmarować delikatnie 2 łyżkami mleka.
    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń