Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W przepisie nie ma podanej konkretnej masy owoców. Rzuciłem „z ręki” dwie garstki... tak żeby nie za dużo , nie za mało, a w sam raz...
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35040
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 246
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 35040
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
Drożdże rozdrobniłem, wymieszałem w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie zostawiłem w ciepłym miejscu aż podwoiły swoją objętość.
Masło rozpuściłem i ostudziłem. Wszystkie składniki wymieszałem mikserem z hakami. Ciasto przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mąkę z cukrem i masłem rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki".
Wyrośnięte ciasto przełożyłem do blaszki wyłożonej papierem, posypałem owocami oraz kruszonką i ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce. Piekłem około 40 minut w 180 stopniach, blaszka o wymiarach 23x23cm.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumę, płatki owsiane, otręby, ostropest. Odrobinę kurkumy można również przemycić w kruszonce.