Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2329 Ocena: 51787
Dodano: 17.01.2016
Odsłon: 15059
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Następnie wlewamy letnie mleko, wsypujemy 50 g mąki, mieszamy tak, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20-30 min. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 15 min, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem, do całkowitego połączenia. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, na brzegu umieszczamy owoce z dżemu, razem z galaretką. Całość zawijamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy ( 12x31 ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto pieczemy 35 min w temperaturze 190°C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

BEATA1978 17 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
U mnie drożdżówka przed szarlotką, zdecydowanie ;) Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

izek 17 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam drożdżówki pod każdą postacią! Oczywiście Twój przepis ląduje w moim drożdżówkowym zeszycie z przepisami ;) Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 17 stycznia 2016Zgłoś do usunięcia
Cudowne ciacho! Wprosiłabym się na kawałeczek :) Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz