Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe jest, zaraz po szarlotce, naszym drugim ulubionym ciastem. Idealne na początek dnia, z zimnym mlekiem <3
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10749
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4812
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 933
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9177
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Następnie wlewamy letnie mleko, wsypujemy 50 g mąki, mieszamy tak, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20-30 min. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 15 min, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem, do całkowitego połączenia. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, na brzegu umieszczamy owoce z dżemu, razem z galaretką. Całość zawijamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy ( 12x31 ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto pieczemy 35 min w temperaturze 190°C.