Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka można zastąpić innym owocami.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 325
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2562
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 325
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2562
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać mleko z drożdżami, żółtka, posiekane miękkie masło i ocet. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godz do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć do dużej blaszki.
Jabłka obrać ze skóry. Pokroić w grubsze plasterki. Obsypać cynamonem.
Jabłka wyłożyć na ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180st na 40-45min.
Białka ubić z cukrami waniliowymi na sztywną pianę. W połowie pieczenia pianę wyłożyć na ciasto.
Jeśli piana będzie miała zloty kolor najlepiej przykryć folią aluminiową. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.