Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3899

Dodano:

Odsłon: 9254

Jabłka można zastąpić innym owocami.

Składniki

  • jabłka ok.2kg
  • mąka 75 dag
  • mleko 2 szkl.
  • drożdże 5 dag
  • masło 0,5 kostki
  • jajka 4 szt
  • ocet 2 łyżki
  • cukier 0,75 szkl.
  • cynamon 2 łyżki
  • cukier waniliowy 2 op.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać mleko z drożdżami, żółtka, posiekane miękkie masło i ocet. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godz do wyrośnięcia.

  2. Ciasto wyłożyć do dużej blaszki.

  3. Jabłka obrać ze skóry. Pokroić w grubsze plasterki. Obsypać cynamonem.

  4. Jabłka wyłożyć na ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika 180st na 40-45min.

  5. Białka ubić z cukrami waniliowymi na sztywną pianę.
    W połowie pieczenia pianę wyłożyć na ciasto.

  6. Jeśli piana będzie miała zloty kolor najlepiej przykryć folią aluminiową.
    Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń