Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z oliwą

Ciasto drożdżowe z oliwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 147

Dodano:

Odsłon: 3948

Jeśli ktoś nie lubi się wyżywać na cieście drożdżowym ;)

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka oliwy ( lub oleju roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 szklanki mąki pszennej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 5 dag drożdży pokruszyć do miski, zasypać 1 szklanką cukru i po kolei:
    - 3 jajka
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1 szklanka oliwy bądź oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4 szklanki mąki pszennej

    NIE MIESZAMY!

    Przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 godziny.

    Tuż przed pieczeniem dokładnie wymieszać i przełożyć do blaszki.

    Piec 40-60 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LadyInRed 19 maja 2014 pesto - złapana zostałam w takim razie ;)
mam na myśli olej kujawski, bądź wielkopolski z winogron, nie oliwę z oliwek :)
Jednak w tytule bardziej podpasowała mi oliwa ;) taki chwyt marketingowy ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 19 maja 2014 W tytule ciasto drożdżowe z OLIWĄ, a w przepisie jest mowa o oleju. To jak to ma być w końcu? :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LadyInRed 18 maja 2014 Nie robiłam na sypkich, ale warto spróbować. To ciasto burzy wszelkie konwenanse ciasta drożdżowego ;) Powinno się więc udać i z drożdżami z torebki ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 maja 2014 czy mogą być drożdże sypkie z torebki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń