Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe zawsze smaczne ,a z sezonowymi owocami jest przepyszne. Ostatnio pojawił się rabarbar i nie mogliśmy darować sobie tej słodkiej pokusy. Z mlekiem :P pycha! Specjalnie dla Małgosi KR wypróbowaliśmy miskę firmy Tupperware...bez niej też można żyć ,choć inne produkty są rewelacyjne.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 418
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 849
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 952
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 418
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 849
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3712
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 765
Składniki
Rabarbar obieramy ,kroimy na 2-3 cm kawałki i zasypujemy cukrem (kilka łyżek). Drożdże kruszymy w misce ,zasypujemy cukrem (3 łyżki) i rozpuszczamy. Tłuszcz topimy ,wlewamy zimne mleko ,mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju ,ponownie mieszamy i wlewamy do drożdży. Jajka i żółtko roztrzepujemy ,wlewamy do miski ,dosypujemy 2 łyżki cukru ,szczyptę soli i mąkę ,miskę zamykamy i energicznie potrząsamy kilkanaście razy. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce i kiedy pokrywka „napęcznieje” ,wypuszczamy powietrze. Robimy tak 4-5 razy. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy razem z mąką ,cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowane ciasto wykładamy na małą ,kwadratową blaszkę ,na wierzchu układamy rabarbar i posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Pieczemy 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.