Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się mrozi i doskonale sprawdza się również mrożony.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 191
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 476
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 191
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 476
Składniki
Ponieważ używałem suszonych drożdży, nie musiałem robić zacieru. W przypadku drożdży świeżych należy je rozdrobnić, wymieszać w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżką mąki, a następnie zostawić w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość.
Masło rozpuściłem i ostudziłem. Z podanych składników wymieszałem mikserem z hakami ciasto, które następnie przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe bardzo "lubi" wyrabianie. Lepiej wyrasta gdy jest mocno napowietrzone.
W tym czasie przygotowuję kruszonkę: mąkę z cukrem i masłem rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki".
Rabarbar obieram ze skórki tylko jeśli jest starszy (gruba skórka) w innym przypadku zostawiam go na łodydze. Łodygi pokroiłem na 1-1,5cm kawałki.
Wyrośnięte ciasto przełożyłem do blaszki wyłożonej papierem, posypałem owocami oraz kruszonką i ponownie odstawiłem w ciepłe miejsce. Rabarbar przykrywa całą powierzchnię ciasta. Można go posypać cukrem, ale ja wolę zostawić ten kwaśny smaczek.
Piekłem około 40 minut w 180 stopniach, blaszka o wymiarach 23x23cm. Do swojego drożdżowego zawsze dodaję sporo rodzynek - bo lubię rodzynki :D
Przemycamy zdrowie: W drożdżówce łatwo przemycić kurkumę, ostropest, otręby, siemię lniane, płatki owsiane.
Ciasto zniknęło zanim zdązyłem zrobić inną fotkę. Jedyne zdjęcie jest z piekarnika :D