Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3795
Dodano: 19.07.2012
Odsłon: 17106
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miseczki i zagniatamy. Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy i zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do podwojenia objętości. W miseczce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę, do uzyskania grudek. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Blachę o wym. 30 x 40 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry, posypujemy równomiernie kruszonką. Odstawiamy na pół. godziny. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

renka 19 lipca 2012Zgłoś do usunięcia
4 łyżeczki suchych drożdży chyba powinno być -)3 Kto głosował? | Odpowiedz