Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto dyniowe pod śnieżną pierzynką"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1831
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
ok. 80 minut
Orzechy laskowe i biszkopty drobno zetrzeć. Wymieszać z cukrem i roztopionym masłem. Masę przełożyć do foremki z wyższą krawędzią (wyłożonej papierem do pieczenia) i równomiernie docisnąć do dna.
Pokrojony w kawałki miąższ dyni ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić. Kilka kawałków dyni odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładkie purée. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na pianę. Dodać jogurt naturalny, dyniowe purée, a na końcu wmieszać mąkę przesianą z przyprawą do piernika.
Ciasto dyniowe rozsmarować na orzechowo-biszkoptowym spodzie w foremce. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Wierzch ciasta posmarować bitą śmietaną. Posypać posiekanymi pistacjami i udekorować kawałkami dyni.Źródło: Życie na gorąco