Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe z kremem

Ciasto dyniowe z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10768

Dodano:

Odsłon: 1058

Genialnie wilgotne, rozpływające się w ustach, uzależniające, jesienne ciasto :-)

Składniki

  • mąka pszenna 35 dag
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1,5 płaskiej łyżeczki
  • sól szczypta, cynamon 1 płaska łyżeczka
  • jajko 3 duże
  • cukier 1 szkl.
  • olej 1 szkl.
  • dynia starta na drobnych oczkach (waga po obraniu i wydrążeniu) 35 dag
  • gruszka 1,5 średniej
  • Krem:
  • serek mascarpone 25 dag
  • śmietanka 30% 125 ml
  • cukier puder 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto dyniowe z kremem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól. Odstawić. W drugiej misce zmiksować jajka do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać cukier, nadal miksując. Następnie strumieniem wlewać olej, cały czas miksując. Dodać suche składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Dodać startą dynię i obraną, pokrojoną drobno gruszkę i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dno formy (wymiary 24 x 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min. (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.

    Krem: Schłodzone serek i śmietankę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywny, lśniący krem. Do formy włożyć pierwszy blat ciast, posmarować połową kremy, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Całość schłodzić w lodówce kilka godzin.

  2. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 05 listopada 2017 Żeby za sodko nie było ;)
Jak można człowieka katować takimi przepisami w niedzielny wieczór. Foch na całego xD

Tak już na poważnie to niebo :) Dasz dwa kawałki ? ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń