Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Filadelfia bez pieczenia to wyśmienity deser o dwóch uzupełniających się smakach delikatnie słodkim i lekko kwaskowatym, które świetnie się ze sobą komponują i tworzą niesamowity efekt końcowy. Przepis i przygotowanie ciasta jest bajecznie proste z pewnością uda się wszystkim amatorom słodkości oraz serka mascarpone.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2069
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5509
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5530
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3738
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2069
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5509
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5530
Składniki
Krakersy ścieramy na tarce o dużych oczkach do uzyskania średnio grubej konsystencji lub kruszymy w dłoniach ( tak aby żeby uzyskać fajną chrupkość spodu ). Do ciastek dodajemy krem czekoladowy i całość dokładnie ze sobą łączymy a następnie gotową masę przekładamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, delikatnie dociskając łyżką. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder oraz śmietan fixy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód z ciasteczek i dokładnie ją rozprowadzamy, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 800 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Kolejną warstwą ciasta są mrożone wiśnie które rozprowadzamy na płatkach migdałowych. Na wiśnie wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę a następnie ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.