Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Fiona

Ciasto Fiona

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2697

Dodano:

Odsłon: 14507

Trochę się zastanawiam , dlaczego ciasto Fionia jest w kolorach różu , czerwieni? Przecież ona tak jak Shrek była zielona. No, chyba że te rude włosy zadecydowały o kolorze ciasta. Tradycyjnie trzymam się nazwy i u mnie dla wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłej niedzieli.

Składniki

  • Masa budyniowa: 900 ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze
  • 3 budynie malinowe z cukrem
  • Masa śmietanowa: 500 ml kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany
  • Dodatkowo: 2 opakowania malinowych Delicji
  • 1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych1 galaretka malinowa na wierzch ciasta
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Fiona

Przygotowanie

  1. Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty.

    Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.

    Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły wylewamy na biszkopty i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. galaretka powinna być lekko tężejąca.

    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix wymieszany z cukrem . Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

    Na zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie delikatnie przez łyżkę wylewamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki aż stężeje.

  2. Podczas kiedy ciast się chłodzi rozpuszczamy kolejną galaretkę w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

    Ciasto wstawiamy do lodówki i najlepiej niech sobie postoi długo, by wszystko dobrze stężało. Czasami nie jest to możliwe!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

EdytaO 15 czerwca 2015 wygląda smacznie :) Jakie wymiary ma blaszka, w której robiłaś ciasto? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 08 marca 2015 Pyszności!Takie ciacho z chęcią spałaszuję:)koniecznie do wypróbowania:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 08 marca 2015 Przepiękne to ciasto, wyobrażam sobie jakie musi być pyszne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń