Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto gruszkowe z czekoladą

Ciasto gruszkowe z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1776

Dodano:

Odsłon: 237

Takie ciasto gruszkowe z czekoladą może „posłużyć” nawet jako tort urodzinowy. Pyszne ciasto migdałowe, gruszki duszone w rumie i miodzie i czekolada

Składniki

  • Uwaga: szklanka 200 ml
  • 2 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów w łupinkach
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 800 g gruszek (jeśli chcesz przygotować ciasto w tortownicy 28 cm, będziesz potrzebować 1 kg gruszek)
  • 6 łyżek miodu
  • 50 ml rumu
  • ¼ litra wody
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 ½ czekolady ciemnej
  • 100 g masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto gruszkowe z czekoladą

Przygotowanie

  1. Mąkę tortową, proszek do pieczenia, mielone migdały, masło, cukier, jajka i mleko umieszczam w misce i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładam do tortownicy (ja użyłam rozmiaru 23 cm, ale polecam rozmiar 26, a nawet 28 cm – ciasto będzie wtedy niższe, ale moim skromnym zdaniem będzie smaczniejszy stosunek ciasta do gruszek

  2. Gruszki obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroję jeszcze wzdłuż. Czyli z jednej gruszki mam 8 podłużnych cząstek.
    Miód, rum i wodę podgrzewam w garnku, wkładam pokrojone gruszki i duszę na małym ogniu 15 minut. Następnie odstawiam całość do wystygnięcia.
    Upieczone ciasto również odstawiam do przestygnięcia.

  3. Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej (w garnuszku nad parą wodną) i odstawiam do przestygnięcia.
    Jeśli ciasto wyrosło na środku zbyt mocno, ścinam je lekko i wyrównuję, a następnie układam na nim gruszki (rysunek pomocniczy na końcu). Ciasto możesz posmarować też delikatnie czekoladą i dopiero układać gruszki, będą lepiej się trzymały.
    Na gruszki wylewam przestudzoną czekoladę i odstawiam do zastygnięcia.
    Ciasto przyozdobiłam bitą śmietaną bez cukru. Jeśli przechowujesz ciasto w lodówce, warto wyciągnąć je 20 minut przed podaniem, żeby czekolada się nie kruszyła przy krojeniu.
    Ciasto gruszkowe z czekoladą gotowe. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń