Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz być piratem z Karaibów, by upolować sobie to pyszne ciacho. Lekkie jak chmurka ciasto Hawana rozpływa się w ustach, urzekając egzotycznym smakiem. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smakołyku, zamień klasyczny cukier na ksylitol, natomiast osoby nietolerujące glutenu mogą użyć mąki migdałowej.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem na gładką masę. Powoli dodawaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej i wymieszaj całość. Na koniec dodaj sztywną pianę ubitą z oddzielonych białek. Podziel ciasto na pół i do jednej części dodaj kakao, a następnie dokładnie wymieszaj. Wlej ciemne i jasne ciasto do foremek o wymiarach 20 x 20 cm i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj masę. Rozpuść żelatynę w 50 ml wrzątku i pozostaw do przestygnięcia. Ubij serek mikserem dodając cukier puder oraz mleko kokosowe. Delikatnie wlej żelatynę i sok z cytrusa. W oddzielnej misce ubij na sztywno zimną śmietanę (śmietana prosto z lodówki szybciej się ubije). Połącz ze sobą dwie masy.
Teraz pora za złożenie ciasta. Na samym dnie połóż ciasto ciemne. Wierzch posmaruj połową dżemu ananasowego. Rozkrój białe ciasto na pół i połóż jedną warstwę na dżemowej powierzchni. Rozsmaruj resztę dżemu i przykryj drugą częścią białego ciasta. Wyłóż kokosową masę, a wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Włóż ciasto do lodówki i schłodź przynajmniej przez 3 godziny. Podawaj ciasto z owocowym szejkiem lub dużą szklanką mrożonej latte.