Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto herbaciane przedkładane lekko alkoholową masą gruszkową.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 441
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 108
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 441
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 108
Składniki
Do ciasta używałam domowych gruszek w cukrze i przyprawach korzennych. Dobrze sprawdzą się także kupne gruszki w syropie, lub świeże (ale te mogą puszczać za dużo wody). Ciasto: Ciepłe masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, jogurt, sól, proszek, mąkę i matchę. Miksujemy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy do foremki 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy ćwiartki gruszek i lekko je dociskamy. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Po ostudzeniu kroimy na pół.
Masa: Budyń przygotowujemy według instrukcji, ale w mieszance 200ml soku gruszkowego i 100 ml mleka, i bez cukru. Powinien być bardzo gęsty. Studzimy. Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po łyżce budyń, zmiksowane gruszki i nalewkę, cały czas mieszając. Masą przekładamy ciasto. Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej 1 dzień. Jeśli włożycie je do zamykanego pojemnika lub reklamówki, szybciej będzie miękkie.