Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jabłkowo-serowe

Ciasto jabłkowo-serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 347

Dodano:

Odsłon: 301

Lekkie połączenie jabłecznika i sernika

Składniki

  • Jajka (średnie) - 9 szt.
  • Cukier - 56 dag
  • Mąka tortowa - 16 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ser - 1 kg
  • Budyń waniliowy - 1 opakowanie (64 g)
  • Śmietanka 30% - 200 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Skórka z pomarańczy
  • Jabłka - 1 kg
  • Galaretka czerwona - 1 opakowanie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce. Dodajemy 20 dag cukru i smażymy je przez około 10 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy opakowanie czerwonej galaretki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

  2. Przygotowujemy biszkopt. Przygotowujemy 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy 16 dag cukru. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka. Dodajemy do białek. Do tak powstałej masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę wylewamy na przygotowaną blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 20 minut, aż do uzyskania suchego patyczka.

  3. Przygotowujemy masę serową. 5 jajek ucieramy z 20 dag cukru. Do utartej masy dodajemy śmietankę, serek mascarpone i przygotowany ser (np. z wiadereczka). Dodajemy budyń. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Na upieczony i przestudzony biszkopt wykładamy masę jabłkową, a następnie masę serową. Posypujemy skórką pomarańczową. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni używając tylko górnej grzałki. Wstawiamy przygotowane ciasto i pieczemy przez około 50 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń