Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jogurtowe z jabłkami to wariacja na temat klasycznej szarlotki. Jest od niej pulchniejsze, bardziej wilgotne. Klasyczny smak jabłek z cynamonem został połączony z aksamitnością jogurtu naturalnego. Ten deser przygotowuje się bardzo szybko i prosto. A jeśli masz pod ręką inne owoce, możesz z powodzeniem zastąpić nimi jabłka z cynamonem.
Blacha o wymiarach 25 x 35 cm
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5415
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29761
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19425
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1056
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5415
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29761
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 231
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19425
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1056
Składniki
Jajka utrzyj ze szczyptą soli na jasną masę. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ucierając. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wlej strużką olej. Całość wymieszaj.
Dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do masy jajeczno-jogurtowej. Wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką, tylko do połączenia składników.
Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w cienkie plastry. Możesz też użyć robota kuchennego. Oprósz owoce cynamonem.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Rozłóż równomiernie plasterki owoców i wciśnij je palcem w głąb masy. Rozłóż drugą warstwę jabłek i ponownie wciśnij. Ponawiaj czynność do całkowitego wykończenia owoców. Wierzchniej warstwy nie dociskaj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz ciasto przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 st. Celsjusza bez termoobiegu. Piecz ciasto przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka.