Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto kakaowe z gruszką"
Składniki
Gruszki umyj, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj kakao i aromat rumowy. Porcjami dodawaj mąkę i wlewaj masło, cały czas ucierając. Całość ucieraj kilka minut, by powstało gładkie ciasto.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułka tartą. Na dno wylej połowę ciasta, wyłóż na nie gruszki, zalej resztą ciasta. Wyrównaj. Piecz przez 40 minut w 180°C, wyjmij, wystudź. Zdejmij obręcz, odwróć ciasto do góry dnem, pokrój na porcje.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień