Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kakaowo - jogurtowe z truskawkami

Ciasto kakaowo - jogurtowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11496

Dodano:

Odsłon: 6454

Nie jest ciastem szybkim w wykonaniu ale za to bardzo prostym. Pyszne w smaku, nie za słodkie, orzeźwiające. Polecam, zanim skończy się sezon na truskawki :-)

Składniki

  • Biszkopt kakaowy:
  • jajko 6
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna 1 czubata łyżka
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 3
  • Masa jogurtowa:
  • jogurt grecki 80 dag
  • galaretka cytrynowa 1
  • żelatyna 1 płaska łyżeczka
  • truskawki 25 dag
  • cukier puder 2 łyżeczki (lub do smaku)
  • Mus truskawkowy:
  • truskawki 50 dag
  • cukier 3 łyżki (lub do smaku)
  • żelatyna 5 pełnych łyżeczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kakaowo - jogurtowe z truskawkami

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min.
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wczesniej - łatwiej go przekroić i zaoszczędzimy trochę czasu przy przygotowywaniu ciasta :-)
    W dniu przygotowywania ciasta biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Jedną część włożyć do blachy, nasączyć (woda z cukrem i sokiem z cytryny).

    Masa jogurtowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 200ml gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Jogurt zmiksować z cukrem, do ostygniętej galaretki dodać kilka łyżek jogurtu, wymieszać, całość wlać do masy jogurtowej, zmiksować. Truskawki oczyścić pozbawić szypułek i pokroić na pół, układać je blisko siebie na biszkopcie. Na truskawki delikatnie wyłożyć masę jogurtową (najlepiej łyżką, aby truskawki na dnie nie uniosły się w masie), wstawić do lodówki do zastygnięcia (ok. 30 min.)

    Na zastygniętej masie jogurtowej ułożyć drugi biszkopt, nasączyć (woda z cukrem i sokiem z cytryny).

    Mus truskawkowy: Truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, zmiksować z cukrem blenderem na mus. Do miseczki odłożyć kilka łyżek musu, dodać żelatynę (proszek) i dokładnie wymieszać, pozostawić do napęcznienia, podgrzać w kuchence mikrofalowej. Rozpuszczoną w musie żelatynę dodać do reszty musu, wymieszać
    Na biszkopt wylać mus truskawkowy, wyrównać. Całość schłodzić do zastygnięcia musu, najlepiej przez całą noc.

  2. Ciasto przechowywać w lodówce, podawać schłodzone. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 30 czerwca 2014 a skoro na jogurcie, to i w biodrach nie zostanie ;) mnie się podoba :)) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 30 czerwca 2014 Ciekawy przepis. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Może uda mi się jeszcze zrobić przed zakończeniem sezonu truskawkowego.
Niestety truskawki u nas coraz droższe.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 29 czerwca 2014 Pysznie wygląda. Zabieram do ulubionych.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń