Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem, do popołudniowej kawy :) Zrobiona według przepisu z opakowania kremu karpatka.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2616
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 307
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 178
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3101
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2616
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 307
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 139
Polecam.
Odsłon: 178
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3101
Składniki
Wykonanie kremu: W 200 ml mleka mieszamy zawartość torebki, pozostałe 300 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony w 200 ml mleka karpatkę w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3 minuty) energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy masę. Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, stopniowo dodając miękki tłuszcz. Po dokładnym zmiksowaniu mamy gotowy krem.
Wykonanie ciasta: Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę.
Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę dzielimy na dwie części.
Połowę masy rozprowadzamy cienką warstwę na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze o wymiarach 25 x 35 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy przez 5-10 minut (U mnie w piekarniku piekło się 6 minut). Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze około 20 minut (u mnie piekło się 12 minut), do uzyskania złotego koloru.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika po 10 minutach. Drugą połowę ciasta pieczemy tak samo.
Jeden placek ciasta wkładamy do tak przygotowanej formy.
Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Kroimy w kawałki i delektujemy się przy kawie :)