Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto karpatka.

Ciasto karpatka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18892

Dodano:

Odsłon: 1730

Bardzo smaczne ciasto z delikatnym kremem, do popołudniowej kawy :) Zrobiona według przepisu z opakowania kremu karpatka.

Składniki

  • na krem:
  • mleko 500 ml
  • masło lub margaryna 20 dag
  • krem karpatka w proszku 25 dag
  • na ciasto:
  • woda 250 ml (1 szklanka)
  • margaryna 125 gram
  • jaja kurze 5 szt.
  • mąka pszenna 150 gram (1 szklanka)
  • proszek do pieczenia pół łyżeczki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie kremu:

    W 200 ml mleka mieszamy zawartość torebki, pozostałe 300 ml mleka zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozprowadzony w 200 ml mleka karpatkę w proszku. Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia (około 3 minuty) energicznie rozcierając ewentualne grudki. Studzimy masę. Wystudzoną masę przekładamy do misy miksera i miksujemy, stopniowo dodając miękki tłuszcz. Po dokładnym zmiksowaniu mamy gotowy krem.

  2. Wykonanie ciasta:

    Zagotowujemy wodę z tłuszczem, dodajemy mąkę. Grzejemy na małym ogniu (około 1 minuty) energicznie rozcierając masę.

  3. Masę studzimy i przekładamy do misy miksera. Do ostudzonej masy dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Zmiksowaną masę dzielimy na dwie części.

  4. Połowę masy rozprowadzamy cienką warstwę na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze o wymiarach 25 x 35 cm.

  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy przez 5-10 minut (U mnie w piekarniku piekło się 6 minut). Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze około 20 minut (u mnie piekło się 12 minut), do uzyskania złotego koloru.

  6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika po 10 minutach. Drugą połowę ciasta pieczemy tak samo.

  7. Jeden placek ciasta wkładamy do tak przygotowanej formy.

  8. Upieczone i wystudzone ciasto przekładamy kremem.

  9. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  10. Posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

  11. Kroimy w kawałki i delektujemy się przy kawie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń