Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2899
Dodano: 22.05.2015
Odsłon: 2702
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.
Masa budyniowa.
Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.
Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)