Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Kinder Country, czyli cztery razy czekolada

Ciasto Kinder Country, czyli cztery razy czekolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2617

Dodano:

Odsłon: 10607

Kojarzycie tę reklamę popularnego batonika czekoladowego Kinder Country? Młody chłopak, pełen werwy, fika, podskakuje, brodzi w strumieniu, buszuje w zbożu, udaje kurczaka i ogólnie biega jak nakręcony, a zaraz potem delektuje się czekoladowo - zbożowym "kinderkiem". Chcecie mieć także tyle energii, pozytywnego nastawienia i zjeść coś równie pysznego, tylko w wersji XXL? Jeśli odpowiedź brzmi "tak", koniecznie zróbcie to ciasto. Usta same rozciągają się w uśmiechu już przy pierwszym kęsie. Na jednym na pewno się nie skończy.

Składniki

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g herbatników maślanych lub zbożowych (ja zużyłam 32 sztuki petitków)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 i 1/2 szklanki płatków Nestle Kangus
  • 6 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszkę o wymiarach 24 x 39 lub tortownicę 25 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników jeden przy drugim.

  2. W małej teflonowej patelni w 3 łyżkach mleka rozpuścić połamane białe czekolady, zostawić do wystygnięcia i w tym czasie ubić na sztywno 250 ml śmietanki.

  3. Dodać serek i jeszcze razem krótko zmiksować, potem wlać rozpuszczoną czekoladę i kilkoma obrotami miksera połączyć. Wsypać 3 szklanki płatków, wymieszać łyżką i wylać na herbatniki.

  4. Ułożyć kolejną warstwę z ciastek.

  5. Tak, jak białą czekoladę, rozpuścić mleczną, ubić pozostałe 150 ml śmietany na sztywno i połączyć z czekoladą. Wylać tę masę jako kolejną na blaszkę. Posypać całość pozostałą ilością płatków.

  6. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
    Potem już tylko zajadać ze smakiem i ocierać ukradkiem usta z czekoladowej pianki :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 20 grudnia 2017 Robi się bardzo szybko i jest mega proste. Ma tylko jedną "wadę": bardzo dobrze wchodzi w ciało ;-)
Moja blacha nie wytrzymała nawet doby :-)))
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 grudnia 2017 No to teraz dałaś do wiwatu z tym ciachem hihi
Całą tą blaszkę bym skubnął razem ze zdjęciem :D

Żeby to jeszcze dało się szybko zrobić, a tak to to trzeba będzie którejś z Mam zlecić wykonanie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń