Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozpływające się w ustach ciasto. Tradycyjny przepis na kostkę hiszpańską składa się kakaowego biszkoptu, konfitury wiśniowej, delikatnego kremu czekoladowego z dodatkiem bezików oraz śmietankowej pianki. Ja w swoim przepisie pominęłam ostatnią warstwę, a zamiast niej na górę ciasta dorzuciłam mieszankę prażonych orzechów. Zachęcam do przetestowania tego przepisu.
blaszka (36x24 cm)
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 90
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 38
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 412
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 523
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1260
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 90
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 38
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 412
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 523
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1260
Składniki
Upieczony biszkopt studzimy, następnie nasączamy ponczem kawowym.
Zabieramy się za przygotowanie czekoladowego kremu. Do rondelka przelewamy mleko, ustawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Do gorącego mleka dodajemy połamane w kostkę czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.
Do dużej miski wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Wsypujemy cukier. Składniki miksujemy na puszystą masę. Dodajemy kawę i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę z mlekiem. Składniki miksujemy. Na koniec do kremu wrzucamy pokruszone bezy. Całość mieszamy.
Orzechy łamiemy, wysypujemy na blaszkę i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Następnie wyciągamy je z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Zabieramy się za przełożenie naszej kostki hiszpańskiej. Nasączony biszkopt smarujemy wiśniowym dżemem. Na warstwę dżemu wykładamy krem czekoladowy z bezikami. Powierzchnie ciasta wyrównujemy. Na górę wysypujemy prażone orzechy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą dekorujemy ciasto (robimy zygzaki).
Kostkę hiszpańską wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto możemy kroić i serwować gościom.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodajemy stopniowo cukier, na koniec miksowania dodajemy po jednym żółtku. Mikser odstawiamy na bok. Do miski z ubitą masą jajeczną dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli i kakao. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 36 x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut (do suchego patyczka).