Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na nieco inne ciasto, ciasto krater. Łatwe do zrobienia, smaczne i atrakcyjnie wyglądające. Ciacho dla miłośników budyniu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Z podanych składników zrobić budyń według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany budyń przykryć folia spożywczą i odstawić na bok.
Zrobić ciasto: w misce utrzeć jajka z sola i cukrami, na puszysta masę. Do utartych jaj kolejno dodawać olej, wodę a następnie przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Wymiar mojej formy to 30 x 23 cm. Do pozostałej części ciasta przesiać kakao i dobrze wymieszać. Na jasne ciasto łyżka nakładać kleksy masy kakaowej, do jej wykończenia. Na kakaowe kleksy nałoży porcje jeszcze ciepłego budyniu. Patrz film. Tak przygotowane ciasto piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C do suchego patyczka, około 50 minut.
Na koniec wymieszać śmietanę z cukrami. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i polać śmietaną, tak aby spłynęła ona w utworzone kratery. Ciasto zostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Smacznego!