Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kiedyś dość często robiłam podobne ciasto z jabłkami a że mamy sezon na truskawki to dziś w wersji właśnie z tymi owocami. Ciasto kruche ciasto z budyniem i truskawkami jest banalnie proste, smaczne i z pewnością każdemu się uda.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10855
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6230
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5384
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13162
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4900
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10855
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6230
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5384
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13162
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4900
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.
W jednej szklance mleka wymieszać budynie z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut (tak jak gotujemy budyń).
Ciasto kruche dzielimy na dwie części, na spód można dać większą ilość.
Blaszkę o wymiarach ok. 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy jedną część ciasta, wylewamy budyń; który wcześniej należy przez kilka minut ostudzić. Układamy przekrojone na pół truskawki, ścieramy kolejną część ciasta np. na tarce o grubych oczkach. Ja pokruszyłam jak kruszonkę. Pieczemy w 170st około 45 minut.