Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kiedyś dość często robiłam podobne ciasto z jabłkami a że mamy sezon na truskawki to dziś w wersji właśnie z tymi owocami. Ciasto kruche ciasto z budyniem i truskawkami jest banalnie proste, smaczne i z pewnością każdemu się uda.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1524
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 728
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1524
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 728
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.
W jednej szklance mleka wymieszać budynie z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut (tak jak gotujemy budyń).
Ciasto kruche dzielimy na dwie części, na spód można dać większą ilość.
Blaszkę o wymiarach ok. 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy jedną część ciasta, wylewamy budyń; który wcześniej należy przez kilka minut ostudzić. Układamy przekrojone na pół truskawki, ścieramy kolejną część ciasta np. na tarce o grubych oczkach. Ja pokruszyłam jak kruszonkę. Pieczemy w 170st około 45 minut.