Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

Ciasto kruche z pianką i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 122

Dodano:

Odsłon: 1959

Przepyszne ciasto kruche ze słodką pianką i soczystą brzoskwinią. Polecam wypróbowanie przepisu. Smacznego ;)

Składniki

  • Ciasto;
  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 żółtek.
  • Pianka;
  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 Budynie toffi,
  • ½ szklanki oleju.
  • Dodatkowo;
  • 5-6 brzoskwiń.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto;

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier i żółtka. Zagniatamy ciasto.
    Dzielimy na dwie części i zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 20 minut.

  2. Pianka;
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Dodajemy cukier i miksujemy na małych obrotach aż cukier się rozpuści.
    Wsypujemy proszek budyniowy i wlewamy pomału olej cały czas miksując na małych obrotach.

  3. Brzoskwinie obieramy i kroimy w ósemki.
    Blachę o wym. 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Na blaszkę wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy brzoskwinie.
    Wlewamy piankę i posypujemy drugą częścią ciasta startej na tarce o dużych oczkach.


    Pieczemy w 190 stopniach przez 40-45 minut.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń