Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche ciasto z pomarańczową krówką z patelni i bitą śmietaną. Całość posypana startą skórką pomarańczową i czekoladą.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5284
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17192
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2495
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4683
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5284
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17192
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2495
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4683
Składniki
Zaczynamy od usmażenia krówki na patelni. Cukier wsypuję na patelnie, rozgrzewam, aż lekko się rozpuści. Dodaję śmietankę, sok lub cukier z pomarańczą i masło i smażę do uzyskania gęstej masy.
Krówkę odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto. Z wszystkich składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję i wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty). Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane. Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładam wystygniętą krówkę. Ubijam 330 ml śmietany 30% i wykładam na ciasto. Na koniec posypuję ciasto startą skórką z pomarańczy i czekoladą (1-2 kostki). Smacznego