Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z pomarańczową krówką i śmietaną

Ciasto kruche z pomarańczową krówką i śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 5748

Pyszne kruche ciasto z pomarańczową krówką z patelni i bitą śmietaną. Całość posypana startą skórką pomarańczową i czekoladą.

Składniki

  • Na krówkę:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanki śmietanki 18% (słodkiej)
  • ½ kostki masła
  • Sok z połowy pomarańczy lub 1 łyżeczka cukru z pomarańczą
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • 330 ml śmietany 30%
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1-2 kostki czekolady
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od usmażenia krówki na patelni. Cukier wsypuję na patelnie, rozgrzewam, aż lekko się rozpuści. Dodaję śmietankę, sok lub cukier z pomarańczą i masło i smażę do uzyskania gęstej masy.

  2. Krówkę odstawiam do wystygnięcia.
    W tym czasie przygotowuję ciasto.
    Z wszystkich składników zagniatam ciasto, rozwałkowuję i wykładam na tortownicę 24 cm (lub blaszkę do tarty).
    Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do zamrażarki.

  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i bezpośrednio wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż zrobi się rumiane.
    Ciasto odstawiam do wystygnięcia. Na zimne ciasto nakładam wystygniętą krówkę.
    Ubijam 330 ml śmietany 30% i wykładam na ciasto. Na koniec posypuję ciasto startą skórką z pomarańczy i czekoladą (1-2 kostki).
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń