Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami

Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2923

Dodano:

Odsłon: 961

Jak w tytule jest to ciasto kruche z warstwą budyniu, z kawałkami rabarbaru i jabłek, po upieczeniu posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1szkl. cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250g masła/margaryny
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 5-6 łyżek cukru do budyniu
  • 650ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej do budyniu
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2-3 jabłka
  • 2 łyżki cukru do posypania owoców
  • cukier puder do oprószenia ciasta
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kruche z rabarbarem i jabłkami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru pudru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników sypkich wbiłam jajko i żółtko. Wkroiłam zimną margarynę, wlałam zimną śmietanę. Wszystko szybko zagniotłam na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę owinęłam folią spożywczą i schowałam na kilka godzin do zamrażalki. Zamarznięte ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną część starłam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x25cm. 2 szklanki mleka zagotować. 2 proszki budyniowe rozmieszałam z 1 łyżką mąki i 5 łyżkami cukru w 150 ml mleka i wlałam na gotujące się mleko. Budyń gotowałam, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiłam do przestygnięcia na kilka minut. Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w podobne kawałki jak rabarbar. Gorący budyń wyłożyłam na ciasto. Na budyniu poukładałam jabłka i rabarbar na przemian i posypałam 2 łyżkami cukru. Na wierzch ciasta starłam resztę ciasta. Ciasto piekłam ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudziłam (najlepiej schłodzić w lodówce). Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń