Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciastem niby jest trochę roboty, ale nie jest ono trudne do zrobienia. Cala sztuka sprowadza się do upieczenia biszkoptów, ubicia śmietanki oraz rozpuszczenia czekolady. Tyle. Nie trzeba się bawić w rozkładanie herbatników, robienie wzorków czy pilnowanie galaretki. Dodatkowo blaszka będzie z pewnością wystarczająca dla jednej rodziny do popołudniowej kawy. Fakt, że ciasto jest obficie nasączone alkoholem i czekoladą potęguje uczucie sytości, poza tym jest to klasycznie wysokie, przekładane ciasto. Dla fanów "kukułek" na pewno strzał w dziesiątkę!
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.
W ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier. W misce w "kąpieli wodnej" rozpuszczamy czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy wódkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru. Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do śmietanki.
kukulka2.jpg
Przekładnie (od dołu):
Biszkopt ciemny
Połowa ubitej śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować)
Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do śmietanki a następnie biszkopt nasączamy rozpuszczoną czekoladą z wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi biszkopt ciemny)
Biszkopt ciemny - druga część
Reszta śmietanki
Czekolada - posiekana lub starta na tarce
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.
Ten prosty dodatek może diametralnie odmienić smak niemal każdego ciasta lub...
Odsłon: 528
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 21
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 31
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 83
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 52
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 21
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 31
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 83
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 52
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszysta masę. Stopniowo dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę, kakao oraz proszek przesiewamy i powoli, dokładnie mieszając łyżka dodajemy do jajek. Ciasto pieczemy w blaszce wyłożonej papierem (wymiary mniej więcej kartki a4) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Wystudzone przekrawamy na pół.
W ten sam sposób i w tej samej blaszce pieczemy biszkopt jasny, jednak będzie on gotowy nieco szybciej.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy cukier. W misce w "kąpieli wodnej" rozpuszczamy czekoladę i powoli, dokładnie mieszając wlewamy do niej kawę, studzimy (nie wkładamy jednak do lodówki!). Do przestudzonej masy dodajemy wódkę.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru. Żelatynę odstawiamy do namoczenia i rozpuszczamy, a następnie powoli dodajemy do śmietanki.
kukulka2.jpg Przekładnie (od dołu): Biszkopt ciemny Połowa ubitej śmietanki (należy ją nakładać zaraz po ubiciu i dodaniu żelatyny, gdy zacznie tężeć, będzie ją trudniej rozsmarować) Biszkopt jasny (układamy go "skórką" do dołu, do śmietanki a następnie biszkopt nasączamy rozpuszczoną czekoladą z wódką. Wydawać się jej może bardzo dużo, jednak po schłodzeniu w lodówce czekolada zgęstnieje, ewentualnym nadmiarem można też nasączyć drugi biszkopt ciemny) Biszkopt ciemny - druga część Reszta śmietanki Czekolada - posiekana lub starta na tarce Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, kiedy stężeje śmietanka oraz zgęstnieje nasączenie, wtedy ciasto będzie się bardzo dobrze kroić.
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 901
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 297