Desery Przepis na:
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia (małą kwadratową) natłuścić i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż ,wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek. Mąkę kukurydzianą przesiać wprost do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do formy ,powierzchnię wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 min.
Do rondelka wlać mleko dodać masło ,zagotować. Dodać aromat migdałowy. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń i dodać do mleka z masłem. Mieszać aż zgęstnieje. Gdy budyń będzie letni ,dokładnie wymieszać ( najlepiej mikserem ) na gładką masę.
Ciasto przekroić na połowę ( wzdłuż ) ,zdjąć górę. Spód posmarować najpierw dżemem ,następnie wylać masę budyniową ,wyrównać i przykryć górą ciasta. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 23 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
no i oczywiście muszę dodać, że bardzo podoba mi się talerzyk i cudne światło na zdjęciu !4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 23 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
fajowy kolorek ma ciasto kukurydziane, reszta dodatków jak najbardziej pasuje, słowem, pycha ciacho i do tego ładnie się prezentuje, tak optymistycznie :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Mówiłeś,ze nie lubisz słodkości.A tu masz!.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 23 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Częstuje się :)8 Kto głosował? | Odpowiedz