Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 681
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 111
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2711
Składniki
Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia (małą kwadratową) natłuścić i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż ,wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek. Mąkę kukurydzianą przesiać wprost do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do formy ,powierzchnię wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 min.
Do rondelka wlać mleko dodać masło ,zagotować. Dodać aromat migdałowy. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń i dodać do mleka z masłem. Mieszać aż zgęstnieje. Gdy budyń będzie letni ,dokładnie wymieszać ( najlepiej mikserem ) na gładką masę.
Ciasto przekroić na połowę ( wzdłuż ) ,zdjąć górę. Spód posmarować najpierw dżemem ,następnie wylać masę budyniową ,wyrównać i przykryć górą ciasta. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.