Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto kukurydziano-migdałowe

Ciasto kukurydziano-migdałowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 2371 Ocena: 52609

Dodano:

Odsłon: 24020

:)

Składniki

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do posmarowania blachy
  • 1 dżem ( użyłem wiśniowego )
  • Masa:
  • 400 ml mleka
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 200 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto kukurydziano-migdałowe

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i ostudzić. Formę do pieczenia (małą kwadratową) natłuścić i posypać bułką tartą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż ,wyskrobać miąższ i dodać do utartych żółtek. Mąkę kukurydzianą przesiać wprost do masy żółtkowej i wymieszać. Wlać ostudzone masło i ponownie wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć ze sztywną pianą z białek. Przełożyć do formy ,powierzchnię wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 min.

  2. Do rondelka wlać mleko dodać masło ,zagotować. Dodać aromat migdałowy. W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać budyń i dodać do mleka z masłem. Mieszać aż zgęstnieje. Gdy budyń będzie letni ,dokładnie wymieszać ( najlepiej mikserem ) na gładką masę.

  3. Ciasto przekroić na połowę ( wzdłuż ) ,zdjąć górę. Spód posmarować najpierw dżemem ,następnie wylać masę budyniową ,wyrównać i przykryć górą ciasta. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 23 grudnia 2013 no i oczywiście muszę dodać, że bardzo podoba mi się talerzyk i cudne światło na zdjęciu !

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 23 grudnia 2013 fajowy kolorek ma ciasto kukurydziane, reszta dodatków jak najbardziej pasuje, słowem, pycha ciacho i do tego ładnie się prezentuje, tak optymistycznie :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 23 grudnia 2013 Mówiłeś,ze nie lubisz słodkości.A tu masz!.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń