Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto leśny mech

Ciasto leśny mech

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 166

Dodano:

Odsłon: 193

Leśny mech, to ciasto, które nie tylko kusi wyglądem, ale i smakiem. Puszyste, wilgotne i przepyszne :) Idealna na deser czy rodzinną uroczystość.

Składniki

  • jajko 4 szt.
  • Cukier 220 g
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy 220 ml
  • mąka pszenna Typ 500 350 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • szpinak baby 250 g lub mrożony 450 g
  • śmietana 30 % 500 ml
  • Mascarpone 125 g
  • Cukier puder 3 łyżki
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • śmietan fix 2 opakowania
  • Granat 1 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto leśny mech

Przygotowanie

  1. Ciasto: Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody. Można dodatkowo zmiksować go z odrobiną oleju. Jeśli używamy szpinaku świeżego, miksujemy go blenderem z kilkoma łyżkami oleju. Jajka zmiksować na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę z proszkiem przesiać. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie, olej oraz mąkę. Pod koniec ubijania dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach (dolna grzałka) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty (górny może być nieco cieńszy niż dwa pozostałe). Górny blat pokruszyć do miski.

  2. Krem: Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem, pod koniec ubijania dodać mascarpone oraz ekstrakt.

  3. Wykończenie: 1/2 kremu wyłożyć na pierwszy blat i rozsmarować, przykryć drugim blatem i pozostałą porcją kremu. Wierzch ciasta posypać pokruszonym trzecim blatem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  4. Rady: Blaty można dodatkowo nasączyć ponczem przygotowanym z ciepłej wody lub herbaty z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
    Do dekoracji można użyć także innych owoców, świetnie sprawdzą się jagody, borówki lub maliny.
    Dla urozmaicenia smaku ciasta blaty można posmarować dżemem np. malinowym.
    Mąkę pszenną w cieście można zastąpić mąką krupczatką lub mąką pszenną i mąką ziemniaczaną w proporcjach: 300 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń