Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz belgijskie ciastka korzenne Lotus i przygotowywany z nich kultowy krem? Ciasto Lotus stanie się Twoim ulubionym deserem!
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12139
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 27
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2137
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12139
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 27
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2137
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do niej cukier, a następie – po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej wymieszaną z kakao i cynamonem mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułą do ciast. Dolej olej i ponownie wymieszaj – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x2o cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Zmiksuj krótko (do połączenia składników) z serkiem mascarpone i kremem Lotus. Dosłodź do smaku cukrem pudrem.
Przekrój ciasto na dwa blaty. Przełóż je kremem. Częścią kremu (około 1/3) posmaruj ciasto z wierzchu. Wstaw je do lodówki na 2-3 godziny.
Podgrzej lekko masę kajmakową, aby ją upłynnić. Dodaj do niej zmielone w malakserze herbatniki lotus (odłóż połowę do dekoracji). Rozprowadź masę na schłodzonym cieście i wstaw je z powrotem do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj. Przelej przestudzoną masę do rękawa cukierniczego. Udekoruj ciasto Lotus herbatnikami – „przyklej” je na kleksy z polewy czekoladowej wyciśniętej z rękawa cukierniczego. Przechowuj ciasto Lotus w lodówce.