Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz belgijskie ciastka korzenne Lotus i przygotowywany z nich kultowy krem? Ciasto Lotus stanie się Twoim ulubionym deserem!
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 29
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 29
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 27
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 29
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 29
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 27
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj do niej cukier, a następie – po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej wymieszaną z kakao i cynamonem mąkę. Delikatnie wymieszaj szpatułą do ciast. Dolej olej i ponownie wymieszaj – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach około 20x2o cm. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez 50 minut (do suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Zmiksuj krótko (do połączenia składników) z serkiem mascarpone i kremem Lotus. Dosłodź do smaku cukrem pudrem.
Przekrój ciasto na dwa blaty. Przełóż je kremem. Częścią kremu (około 1/3) posmaruj ciasto z wierzchu. Wstaw je do lodówki na 2-3 godziny.
Podgrzej lekko masę kajmakową, aby ją upłynnić. Dodaj do niej zmielone w malakserze herbatniki lotus (odłóż połowę do dekoracji). Rozprowadź masę na schłodzonym cieście i wstaw je z powrotem do lodówki.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę i masło. Wymieszaj. Przelej przestudzoną masę do rękawa cukierniczego. Udekoruj ciasto Lotus herbatnikami – „przyklej” je na kleksy z polewy czekoladowej wyciśniętej z rękawa cukierniczego. Przechowuj ciasto Lotus w lodówce.