Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto łza słonia zawdzięcza swoją nazwę nietypowemu kształtowi. Jest bardzo ciekawą i prostą w przygotowaniu roladą, która w dodatku z powodu sposobu zwijania, nie ma możliwości pękania. Łączy delikatny biszkopt kakaowy z kremem na bazie orzechów i słodkim bananem.
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7780
Składniki
Przygotuj ciasto. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę w osobnej misce. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ubite białka, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Ciasto wylej na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut lub do suchego patyczka.
Ciasto wyjmij i przenieś na delikatnie wilgotny, lniany ręcznik. Zawiń je w podobny sposób jak roladę, ale tak, by było złożone na pół. Pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj nadzienie. Miękkie masło utrzyj na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wstaw masę do lodówki.
Mleko podgrzej do temperatury bliskiej wrzenia. Zalej nim mielone orzechy i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Na końcu dodaj do orzechów zimne masło i całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwiń i rozłóż nadzienie na jego centralnej części, wzdłuż dłuższego boku.
Na nadzieniu ułóż banany jeden za drugim.
Zwiń ciasto, by obie dłuższe krawędzie się ze sobą stykały. Dociśnij brzegi, tworząc kształt łzy. Krem powinien samoistnie rozłożyć się prawidłowo we wgłębieniu. Wstaw ciasto do lodówki, dociskając brzegi np. deską do krojenia lub talerzami, do momentu aż krem samodzielnie nie utrzyma prawidłowego kształtu rolady.
Przygotuj polewę. Białą czekoladę pokrusz i przenieś do małego rondelka. Zalej ją 4 łyżkami śmietanki i podgrzewaj, ciągle mieszając, do rozpuszczenia czekolady. Zdejmij ją z ognia i lekko przestudź, do momentu aż zacznie stawać się coraz mniej płynna. Wylej ją na zimne i stabilne już ciasto i dobrze rozprowadź po całej jego powierzchni. Wstaw roladę do lodówki, by polewa zastygła.
Mleczną czekoladę podziel na pół. Połowę rozpuść w 2 łyżkach mleka w podobny sposób co wcześniej białą czekoladę. Drugą połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ciemną polewę wylej na jasną, tworząc zacieki. Posyp je tartą czekoladą.
Ciasto łzy słonia wstaw ponownie do lodówki i podawaj po całkowitym związaniu polewy.