Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Ciasto makowe z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 859

Ciasto trochę pracochłonne, ale bardzo pyszne. Idealne połączenie biszkoptów, brzoskwiń i galaretki.

Składniki

  • Ciasto makowe:
  • białka 8 szt
  • żółtka 3 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mak suchy 1 szklanka
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Krem:
  • żółtka 5 szt
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • sok z brzoskwiń 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • woda 1/2 szklanki
  • Margaryna 25 dag
  • Dodatkowo:
  • galaretka brzoskwiniowa 2 szt
  • woda 2 szklanki
  • biszkopty podłużne duża paczka
  • brzoskwinie w puszce 1 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto makowe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na koniec dajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i mak, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie formy o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

    Dwie galaretki brzoskwiniowe rozrabiamy w dwóch szklankach wody i odstawiamy do stężenia.

  2. Krem: sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, żółtka i mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy na kipiący sok, chwilę mieszamy. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem.

    Przekładamy: na jeden placek makowy dajemy połowę kremu i rozsmarowujemy.

  3. Na krem układamy biszkopty sztorcem pasami.

  4. Między biszkopty układamy pokrojone brzoskwinie z puszki..

  5. Brzoskwinie zalewamy tężejącymi galaretkami brzoskwiniowymi, dajemy na chwilę do lodówki żeby bardziej stężały.

  6. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę kremu.

  7. Przekładamy drugim plackiem makowym.

  8. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń