Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto makowo kokosowe z masą truflową

Ciasto makowo kokosowe z masą truflową

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 616

Dodano:

Odsłon: 1783

Idealne dla wielbicieli trufli <3

Składniki

  • 8 jajek
  • 250 g cukru
  • 160 g mąki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • proszek do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich mielonych
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 250 g masła
  • 250 g trufli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kokosowe:
    Żółtka i cukier utrzeć do białości. Mąkę wymieszać z wiórkami i proszkiem do pieczenia, dodać do utartych żółtek, zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy z żółtek, delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa jednakowe placki.

    Ciasto orzechowe:
    Jajka ubić z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami, dodać do ubitych jajek, wymieszać. Wylać do formy takiej samej wielkości jak poprzednie ciasta. Piec około 30 minut w temp. 175 stopni.

  2. Masa truflowa:
    Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlać do żółtek. Energicznie mieszając zagotować. Masło utrzeć do puszystości. Dodać wystudzoną masę żółtkową.

    Trufle pokroić, dodać 3 łyżki mleka. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do utartego masła.

  3. Przełożenie:
    ciasto kokosowe - masa truflowa - ciasto orzechowe - masa truflowa - ciasto kokosowe - polewa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń