Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Malinowa Kostka

Ciasto Malinowa Kostka

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3111

Dodano:

Odsłon: 8673

Korzystajmy z uroków lata, ze szpinaku czy z malin, najlepiej tych własnoręcznie zerwanych. Po prostu upieczmy to ciasto! Ja komponując je zdecydowałam się na wykorzystanie ciasta szpinakowego z nitką cytryny – sprawdzonego. Trafił mi się jakiś felerny szpinak, który nie miał }tego” koloru”, dlatego podkręciłam go szczyptą barwnika w proszku i generalnie ciasto „klapło” mi bardziej niż miało, choć nie taki był plan. Niemniej w smaku niczego mu nie brakowało. Owocowy smak podkreślała masa, którą bardzo lubimy – na bazie soczku kubusiowego. A czemu kostka? W bitej śmietanie zatopiłam właśnie takie galaretkowe kosteczki. Pierwotnie były one zielone, ale zdążyły złapać kolor (ciasto piekłam w piątek, zdjęcia pochodzą z poniedziałku). Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i delikatnie owocowe – polecam :)

Składniki

  • Ciasto szpinakowe
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie szpinaku (450 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z dużej cytryny
  • Masa kubusiowa:
  • litr soku przecierowego malinowego (u mnie malina, marchewka, coś tam)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego/malinowego
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • Krem śmietankowy z galaretką:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny rozprowadzone w niewielkiej ilości wody
  • 1 opakowanie galaretki zielonej (agrestowej, kiwi, innej) rozpuszczonej w 400 ml gorącej wody – stężała, pokrojona w kosteczkę
  • Frużelina malinowa:
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki syropu malinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 1/2 szklanki malin (mogą być mrożone)
  • + odrobina bitej śmietany do dekoracji (utrwalonej żelatyną)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażamy na sitku. Mieszamy go ze skórką otartą z cytryny (ja delikatnie obrałam nożykiem i wrzuciłam całe kawałki – ładnie się zblendowała) i olejem – miksujemy na gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek – każde ubijamy osobno z połową cukru. Do żółtek dodajemy rozdrobniony i zmiksowany szpinak na zmianę z przesianą mąka i proszkiem. Na końcu dodajemy pianę z białek. Ciasto pieczemy w foremce wyłożonej papierem 25 na 35 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 – 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe studzimy.

  2. W 200 ml soku rozprowadzamy budynie. Resztę gotujemy, a następnie dodajemy sok z budyniami. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretkę – wylewamy na ciasto i studzimy.

  3. Śmietankę schłodzoną ubijamy z cukrami i utrwalamy rozpuszczoną żelatyną. Szybko dodajemy galaretkę, a ciasto wykładamy na wystudzoną masę kubusiową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

  4. W niewielkie ilości wody rozprowadzamy mąkę, w drugim naczyniu odstawiamy do napęcznienia żelatynę. Resztę wody z dodatkiem soku z cytryny, syropu i cukru zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy kisiel. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, a następnie zamrożone maliny (wtedy masa zacznie szybko tężeć. Gdy używamy świeżych, dodajemy j po przestudzeniu żelu. Ciasto dekorujemy bita śmietaną a następnie ostrożnie wykładamy łyżką maliny w żelu. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń