Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto malinowa pianka

Ciasto malinowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 148 Ocena: 2195

Dodano:

Odsłon: 7111

Zbliża się jesień. Z malinami to już praktycznie ostatnie podrygi. Ale można jeszcze spokojnie je wykorzystać i upiec na przykład takie ciasto. Bardzo smaczne, wyglądające naprawdę efektownie, ma szansę stać się jednym z hitów spotkań w gronie rodziny i przyjaciół :)

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - kostka masła/margaryny
  • - 6 żółtek
  • - 4 łyżki cukru pudru
  • - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • - 6 białek
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 duży budyń śmietankowy
  • - 0,5kg malin
  • Dodatkowo:
  • - cukier puder do posypania
  • - 0,5 słoiczka dżemu lub konfitury malinowej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto malinowa pianka

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia mieszamy, następnie siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie, ładne ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą częścią wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą chowamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki.

  2. Kruche ciasto smarujemy dżemem.

  3. Przygotowujemy piankę: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy budyń i miksujemy.

  4. Piankę przekładamy na posmarowane dżemem kruche ciasto i równamy wierzch. W piankę wtykamy maliny, węższym końcem do dołu.

  5. Pozostałą, zmrożoną część kruchego ciasta ścieramy na grubych oczkach tarki i posypujemy po wierzchu.
    Pieczemy w 180 stopniach około 1 godziny.
    Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 11 października 2017 Ostatnio robiłam podobne ciasto, ale ze strony polskich młynów :)
Ogólnie ciasto jest meeeega i szybko paruje po upieczeniu ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń