Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto mandarynkowe

Przepis dnia 2018-12-09
Ciasto mandarynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1417

Dodano:

Odsłon: 2134

Pyszne, niezwykle aromatyczne, cudownie maślane ciasto, które zapewni Wam przedsmak zimowo-świątecznego błogostanu. Jedyne o co musicie zadbać to dobrej jakości, słodkie, soczyste mandarynki, najlepiej bez pestek, reszta to „bułka z masłem”.

Składniki

  • forma o średnicy 22 cm
  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (45 g) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 kostki (150 g) masła
  • 4 jajka
  • 2 mandarynki (najlepiej klementynki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub kilka kropli naturalnego aromatu waniliowego
  • mała szczypta soli
  • Góra:
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 mandarynki (najlepiej klementynki)
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania i obsypania formy
  • cukier puder
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1) Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścieniem, całość wysmarować tłuszczem i dokładnie obsypać mąką.

    Góra:

    2) Mandarynki na górę bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części) i podzielić na cząstki.

    3) Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą na średniej mocy palnika i chwilę pogotować, aż całość się zarumieni (nie mieszamy). Następnie dodać masło i energicznie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.

    4) Na koniec wrzucić przygotowane cząstki mandarynek, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 5 min.

    5) Przestudzonymi owocami w karmelu równomiernie wyłożyć dno przygotowanej formy.

    Ciasto:

    6) Mandarynki do ciasta bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę tak ok. 1 łyżki. Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu.

    7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.

    8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus.

    9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników.

    10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń