Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niezwykle aromatyczne, cudownie maślane ciasto, które zapewni Wam przedsmak zimowo-świątecznego błogostanu. Jedyne o co musicie zadbać to dobrej jakości, słodkie, soczyste mandarynki, najlepiej bez pestek, reszta to „bułka z masłem”.
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 14
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1056
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 405
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3602
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 162
Smakowite kotlety zrobione z makaronu pokrojonego w kostkę fileta drobiowego,...
Odsłon: 14
Mocno kakaowy z wiśniami. Te lekko kwaśne wiśnie są skarbnicą wielu cennych...
Odsłon: 1056
Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałat...
Odsłon: 405
Typowe ciasto na nadchodzące święta . Wersji tego ciast jest bardzo dużo, ale...
Odsłon: 3602
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 162
Składniki
1) Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścieniem, całość wysmarować tłuszczem i dokładnie obsypać mąką. Góra: 2) Mandarynki na górę bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części) i podzielić na cząstki. 3) Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą na średniej mocy palnika i chwilę pogotować, aż całość się zarumieni (nie mieszamy). Następnie dodać masło i energicznie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej. 4) Na koniec wrzucić przygotowane cząstki mandarynek, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 5 min. 5) Przestudzonymi owocami w karmelu równomiernie wyłożyć dno przygotowanej formy. Ciasto: 6) Mandarynki do ciasta bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę tak ok. 1 łyżki. Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu. 7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus. 9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników. 10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.