Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1675
Dodano: 01.12.2018
Odsłon: 4348
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
1) Przygotować formę: dno wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć pierścieniem, całość wysmarować tłuszczem i dokładnie obsypać mąką.
Góra:
2) Mandarynki na górę bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części) i podzielić na cząstki.
3) Na patelni z grubym dnem rozpuścić cukier z wodą na średniej mocy palnika i chwilę pogotować, aż całość się zarumieni (nie mieszamy). Następnie dodać masło i energicznie wymieszać za pomocą rózgi kuchennej.
4) Na koniec wrzucić przygotowane cząstki mandarynek, wymieszać, smażyć jeszcze ok. 5 min.
5) Przestudzonymi owocami w karmelu równomiernie wyłożyć dno przygotowanej formy.
Ciasto:
6) Mandarynki do ciasta bardzo dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i otrzeć skórkę tak ok. 1 łyżki. Następnie owoce obrać ze skórki (staramy się pozbyć jak najwięcej białej części), usunąć ewentualne pestki i zmiksować blenderem na jednolitą masę – powinno powstać ok. 1/2 szklanki mandarynkowego, rzadkiego musu.
7) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
8) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie pastę waniliową/aromat waniliowy, otartą skórkę z mandarynek oraz przygotowany mus.
9) Na koniec dosypać partiami przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz solą i wymieszać, tylko do połączenia składników.
10) Ciasto przelać do formy, na mandarynki i całość piec ok. 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
11) Upieczone, wystudzone ciasto przełożyć na paterę lub deskę do góry dnem, zdjąć papier i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 04 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pycha.:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 01 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
wow, jakie to dobre :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz