Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubiony przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Jest wyjątkowo aromatyczne, wilgotne, pełne orzechów do tego krem serowy, idealnie gładki, lekko kwaskowy, nie za słodki, idealny do marchewkowego ciasta.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 411
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 697
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 45
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 70
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 250
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 411
Składniki
Mąkę przesiać i połączyć z suchymi składnikami (oprócz cukru). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, a następnie ubijając, dolewać cieniutkim strumieniem olej, chwilę razem miksować. Wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie dodać startą na najmniejszych oczkach marchewkę, posiekane orzechy, pokrojone gruszki i ponownie krótko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kiedy ciasto jest już wystudzone, przygotować krem: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jaśniejszej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztować, w razie potrzeby dosłodzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Powierzchnię pierwszego blatu posmarować grubą warstwą kremu. Delikatnie przykryć drugą częścią ciasta, wierzch posmarować pozostałym kremem, możesz też zostawić odrobinę do wykonania dekoracji na wierzchu (za pomocą worka cukierniczego.
Ciasto udekorować orzechami włoskimi i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.