Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mój ulubiony przepis na przepyszne ciasto marchewkowe. Jest wyjątkowo aromatyczne, wilgotne, pełne orzechów do tego krem serowy, idealnie gładki, lekko kwaskowy, nie za słodki, idealny do marchewkowego ciasta.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 46
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Mąkę przesiać i połączyć z suchymi składnikami (oprócz cukru). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem, a następnie ubijając, dolewać cieniutkim strumieniem olej, chwilę razem miksować. Wsypać suche składniki, wymieszać szpatułką, następnie dodać startą na najmniejszych oczkach marchewkę, posiekane orzechy, pokrojone gruszki i ponownie krótko wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Kiedy ciasto jest już wystudzone, przygotować krem: Masło i cukier umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jaśniejszej masy maślanej. Dodawać serek kremowy, w trzech turach, cały czas ucierając. Skosztować, w razie potrzeby dosłodzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Powierzchnię pierwszego blatu posmarować grubą warstwą kremu. Delikatnie przykryć drugą częścią ciasta, wierzch posmarować pozostałym kremem, możesz też zostawić odrobinę do wykonania dekoracji na wierzchu (za pomocą worka cukierniczego.
Ciasto udekorować orzechami włoskimi i wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc.