Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z jabłkami

Ciasto marchewkowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 1295

Ciasto marchewkowe z lekką nutką pomarańczy jest rewelacyjne. Bardzo łatwe do przygotowanie i zawsze się udaje.

Składniki

  • mąka pszenna 45 dag
  • jajka 4 szt
  • maślanka 1 szkl
  • cukier drobny 2/3 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • marchew starta 1 szkl
  • cukier z wanilią 1 łyżka
  • otarta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • jabłka 4-5 szt
  • migdały siekane 3-4 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
  • przyprawa do szarlotki 2-3 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    jabłka obrać, pokroić w ósemki, oprószyć przyprawą do szarlotki.

  2. Ciągle miksując bardzo powoli wlewać olej i maślankę. Następnie dodać startą marchewkę, otartą skórkę z pomarańczy i miksować przez chwilę na niskich obrotach.

  3. Na końcu wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

  4. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 23/34, ułożyć cząstki jabłek, posypać posiekanymi migdałami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

  5. Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i po około 10 minutach wyjąć gotowe ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń