Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne połączenie ciasta marchewkowego z kremem z bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem ananasów, żurawiny i orzechów. Wszystko oblane czekoladą. Konkretny kawałek ciasta na jesienny wieczór czy imprezę.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2554
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20028
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 530
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 629
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7063
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2554
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20028
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 530
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 629
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7063
Składniki
Marchewkę ścieramy na bardzo drobnej tarce, odciskamy z nadmiaru soku. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, następnie cienką strużką wlewamy olej (nadal ucierając). W drugiej misce łączymy mąkę, proszek, sodę, przyprawy i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy startą marchewkę i żurawinę. Wszystko delikatnie łączymy i wylewamy na kwadratową blaszkę ( u mnie 24x24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. około 45-50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.
Ubijamy zimną śmietanę 36%, następnie dodajemy cukier puder i cynamon. Do tak przygotowanej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, następnie układamy na nim odsączone z kawałki ananasów, żurawinę i orzechy.
Czekoladę dzielimy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i cienką strużką polewamy ciasto.
Ciasto jest naprawdę przepyszne, pachnące przyprawami, z bakaliami, w sam raz na jesienno- zimowe wieczory.