Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z żurawiną

Ciasto marchewkowe z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8843

Dodano:

Odsłon: 978

Ciasto marchewkowe jest dość popularne. Postanowiłam upiec je w nieco innym wydaniu. Suszona żurawina pasuje tu doskonale!

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 200g suszonej żurawiny +50g do posypania
  • lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + odrobina wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy machew i żurawinę. Mieszamy.

  2. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Studzimy. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody. Powstałym lukrem smarujemy ciasto. Posypujemy żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń