Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto marchewkowo-dyniowe to idealny pomysł na jesienny deser. Jest mocno wilgotne i bardzo aromatyczne. A dodatek wyrazistych przypraw korzennych dodaje mu wyrazistości.
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 610
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2381
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Sprawdzony przepis na prosty i bardzo smaczny chleb, który z pewnością uda si...
Odsłon: 5055
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 610
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2381
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 166
Składniki
Przygotuj ciasto. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny. Odstaw je na 5 minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą: pulpę z dyni, oba rodzaje cukru, olej, jajka, wanilię i mleko. Ubijaj wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj marchewkę i wszystko wymieszaj. Do ciasta dodaj przesianą mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Mieszaj do całkowitego połączenia składników – masa powinna być dość luźna. Przygotuj trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm i wysmaruj je masłem. Wylej po 1/3 masy do każdej z nich i wyrównaj. Jeśli nie masz trzech form, możesz ciasto piec jedno po drugim. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Każdy blat ciasta piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Masło ubij z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego i cały czas ubijaj. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Złóż ciasto marchewkowo-dyniowe, przekładając każdy blat przygotowanym kremem. Wierzch i boki także nim obłóż. Udekoruj całość kawałkami migdałów. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.