Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto marchewkowo dyniowe
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto marchewkowo dyniowe

17.10.2025 Odsłon: 14513
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Ciasto marchewkowo dyniowe to idealny jesienny deser. Mocno wilgotne, aromatyczne blaty nasycone są korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, imbir, goździki, przełożone gęstym kremem serowym. To połączenie smaków, które rozgrzewa i syci, jest idealne na chłodne wieczory. Kiedy na dworze robi się coraz wcześniej ciemno, sprawdź ten wyjątkowy przepis na ciasto marchewkowe od Smaker. 

Wypieki na chłodne wieczory 

Ciasto marchewkowo dyniowe to wypiek, który zdecydowanie warto przygotować zwłaszcza w sezonie jesiennym. Jest niezwykle wilgotne i aromatyczne dzięki warzywom i bogatej mieszance przypraw korzennych. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane ze względu na pieczenie trzech blatów, ale smak i konsystencja są tego warte. Ciasto idealnie sprawdzi się na jesiennych przyjęciach, poczęstunek na Halloween lub uroczysty deser na urodziny w chłodniejszym sezonie. Jest to elegancka i intensywna w smaku alternatywa dla klasycznych ciast wyłącznie na bazie mąki. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm, mikser

Etapy przygotowania

Ciasto dyniowo-marchewkowe opadło po upieczeniu - co jest przyczyną? 

Opadanie ciasta może być spowodowane zbyt długim mieszaniem po dodaniu mąki i sody - to uaktywnia gluten i sprawia, że ciasto staje się zbite. Mieszaj masę tylko do połączenia składników. Nie przesadzaj też z ilością sody, choć ta spulchnia w małych ilościach, to za duży dodatek tego składnika może sprawić, że całość szybko opadnie. Pamiętaj też nie otwierać piekarnika zbyt wcześnie - gotowość sprawdzaj maksymalnie na 10 minut przed końcem pieczenia. 

Ciasto marchewkowe - idealna konsystencja 

Masa na ciasto jest dość luźna i taka jest jej prawidłowa konsystencja. Wysoka zawartość wilgotnych składników - puree z dyni, tarta marchew, mleko, olej - sprawia, że ciasto jest naturalnie rzadsze. Ta konsystencja gwarantuje, że blaty będą mocno wilgotne i miękkie po upieczeniu, co jest cechą charakterystyczną tego typu jesiennych wypieków. 

Jak przygotować marchewkę i dynię? 

Możesz użyć gotowej niesłodzonej pulpy z puszki lub przygotować ją samodzielnie, używając najlepiej dyni hokkaido lub piżmowej. Pokrój ją w kostkę, usuń pestki. Upiecz ją do miękkości w 180 st. Celsjusza, aż nóż będzie łatwo w nią wchodzić. Następnie zmiksuj ją na gładką pulpę i dokładnie odparuj nadmiar wody na patelni lub przez gazę. W przeciwnym razie ciasto będzie zbyt rzadkie. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tylko pamiętaj odcinać nadmiar soku, by nie rozrzedził ciasta. 

Po co sok z cytryny do ciasta? 

Dodanie soku z cytryny do mleka ma na celu jego zakwaszenie, które w połączeniu z sodą oczyszczoną działa jak spulchniacz. Proces ten uwalnia dwutlenek węgla, dzięki czemu ciasto jest bardziej puszyste, wilgotne i równomiernie wyrośnięte. Jest to substytut maślanki. Marchewki i dynia nie są od razu utleniane, a warzywa delikatnie miękną, jednocześnie pozostając w odpowiedniej formie do pieczenia ciasta. 

Puszyste ciasto marchewkowe - jaki serek użyć? 

Do kremu potrzebujesz gęstego, kremowego serka śmietankowego typu philadelphia, almette lub serka kanapkowego. Musi on być tłusty i mieć gładką konsystencję. Zwykły twaróg nie nada się, ponieważ jest zbyt ziarnisty i wymagałby mielenia, a wtedy krem może wyjść rzadki. Serek mascarpone jest też dobrą alternatywą. Pamiętaj o odpowiednio długim ubiciu masła z cukrem pudrem przed dodaniem serka. Wyczuwalne ziarenka świadczą o tym, że warto wydłużyć ten czas o kilka minut. Masło musi być miękkie, ale nie płynne, aby dobrze napowietrzyć się z cukrem. Jeśli było za zimne, miksuj je nieco dłużej. Jeśli było za ciepłe, wstaw całość na chwilę do lodówki. 

Krem wyszedł zbyt słodki - co robić? 

Słodki krem można zbalansować, dodając więcej soku z cytryny lub używając mniej cukru pudru następnym razem. Po dodaniu szczypty soli wzmacnia się również smak i neutralizuje nadmierną słodycz. Możesz masę wymieszać również z orzechami, kawałkami gorzkiej czekolady czy płatkami migdałowymi, które teksturą i smakiem przełamią aksamitny krem śmietankowy. 

Pieczenie w trzech formach - czy to konieczne? 

Ciasto marchewkowo dyniowe jest zupełnie różne od klasycznego biszkoptu z 4 jaj, a jego przekrawanie na blaty może być trudne. Pieczenie w trzech tortownicach gwarantuje idealnie równe i cienkie blaty, co jest kluczowe dla estetyki tortu. Możesz piec ciasto w jednej dużej formie, ale czas pieczenia będzie znacznie dłuższy, nawet 60-70 minut. Z kolei po upieczeniu musisz ostrożnie przekroić je na 3 równe części, co jest trudniejsze przy wilgotnej masie z dynią i marchewką. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Katerina 7300
Katerina 7300
Śniadania

Owsianka z kurkumą

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

  • Tłusty czwartek
  • Przyprawy
  • Owsianki

Odsłon: 40

do 15 min 15 min
2
ElMar
ElMar
Zupy

Zupa z brukselką

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1112

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Przekąski Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...

  • Impreza
  • Grill
  • Amerykańska
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Odsłon: 541

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2009

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4000

do 60 min 60 min
34
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13724

do 30 min 30 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Katerina 7300
Katerina 7300
Śniadania

Owsianka z kurkumą

Śniadania Owsianka z kurkumą

Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...

  • Tłusty czwartek
  • Przyprawy
  • Owsianki

Odsłon: 40

do 15 min 15 min
2
ElMar
ElMar
Zupy

Zupa z brukselką

Zupy Zupa z brukselką

Przepis na zupę jarzynową z brukselką.

  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1112

do 60 min 60 min
16
agnes72
agnes72
Przekąski

Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Przekąski Domowe frytki z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...

  • Impreza
  • Grill
  • Amerykańska
  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki

Odsłon: 541

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację z makrelą

Dania główne Bagietki na kolację z makrelą

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Ryby
  • Makrela
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2009

do 30 min 30 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4000

do 60 min 60 min
34
smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13724

do 30 min 30 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto marchewkowo dyniowe
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Ciasto:
  • 100 g marchewek,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 300 g pulpy z dyni,
  • 100 g cukru białego,
  • 300 g cukru brązowego,
  • 100 g oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/8 łyżeczki goździków.
Krem:
  • 500 ml serka śmietankowego,
  • 50 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.
Dodatkowo:
  • migdały do dekoracji,
  • masło do wysmarowania form.
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny. Odstaw je na 5 minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą: pulpę z dyni, oba rodzaje cukru, olej, jajka, wanilię i mleko. Ubijaj wszystko trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj marchewkę i wszystko wymieszaj. Do ciasta dodaj przesianą mąkę, sodę i wszystkie przyprawy. Mieszaj do całkowitego połączenia składników – masa powinna być dość luźna. Przygotuj trzy tortownice o średnicy ok. 22 cm i wysmaruj je masłem. Wylej po 1/3 masy do każdej z nich i wyrównaj. Jeśli nie masz trzech form, możesz ciasto piec jedno po drugim. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Każdy blat ciasta piecz przez 35-45 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.

2

Przygotuj krem. Masło ubij z cukrem pudrem na puch. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego i cały czas ubijaj. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Złóż ciasto marchewkowo-dyniowe, przekładając każdy blat przygotowanym kremem. Wierzch i boki także nim obłóż. Udekoruj całość kawałkami migdałów. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki