Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10620

Dodano:

Odsłon: 72335

Moje ukochane ciasto :-) Składa się z miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Wręcz rozpływa się w ustach

Składniki

  • 125g masła lub margaryny
  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 4 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 2 jajka
  • 2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 400g masy kajmakowej
  • 250g margaryny lub masła
  • dodatkowo garść orzechów włoskich do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Marlenka

Przygotowanie

  1. spody miodowe

    Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
    Mieszamy.

    Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.

  2. Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.

    Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę.
    Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.

    Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem.

  3. Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni.


    Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.

  4. krem


    2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
    2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej.

    Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej miksujemy.

    Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.

  5. Ostatnia warstwa to ma być masa.

    Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze.
    Posypujemy ciasto .

    Gotowe ciasto wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wręcz rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ekspresjawkuchni 22 stycznia Ciasto wypróbowałam. Jest faktycznie rewelacyjne. Polecam na każdą okazję ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hal_szka 25 listopada 2016 Też piekę podobny z inną masą , ale smaruję pierwszy placek powidłami ze śliwek , w słodkich masach fajna jest nutka czegoś kwaśnego .

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaki-katriny 23 listopada 2016 Polecam wypróbować, ale ie polecam dodawać dżemu, zniszczy smak ciasta. :-) A ono jest na prawdę pysze.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodka 23 listopada 2016 Świetnie wygląda, przepis warty wypróbowania:) Tylko zastanawiam się, czy nie przełożyć chociaż jednej warstwy dodatkowo dżemem....

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń