Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 10620
Dodano: 22.11.2016
Odsłon: 72335
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
spody miodowe
Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
Mieszamy.
Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.
Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.
Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę.
Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.
Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem.
Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni.
Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta.
krem
2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej miksujemy.
Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
Ostatnia warstwa to ma być masa.
Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze.
Posypujemy ciasto .
Gotowe ciasto wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wręcz rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i pyszne.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

ekspresjawkuchni 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Ciasto wypróbowałam. Jest faktycznie rewelacyjne. Polecam na każdą okazję ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

hal_szka 25 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Też piekę podobny z inną masą , ale smaruję pierwszy placek powidłami ze śliwek , w słodkich masach fajna jest nutka czegoś kwaśnego .12 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
przepis zabieram,kciuka zostawiam :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

smaki-katriny 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Polecam wypróbować, ale ie polecam dodawać dżemu, zniszczy smak ciasta. :-) A ono jest na prawdę pysze.9 Kto głosował? | Odpowiedz

slodka 23 listopada 2016Zgłoś do usunięcia
Świetnie wygląda, przepis warty wypróbowania:) Tylko zastanawiam się, czy nie przełożyć chociaż jednej warstwy dodatkowo dżemem....10 Kto głosował? | Odpowiedz