Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 2530

Dodano:

Odsłon: 8080

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa) świetnie prezentuję się po przekrojeniu. Polecam.

Składniki

  • Ciasto;
  • 200 g masła,
  • około 700-750 g mąki pszennej,
  • 8 łyżek miodu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki octu,
  • 3 duże jajka.
  • Masa;
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 śnieżki (+2 szklanki mleka ),
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 400 g masy krówki.
  • Dodatkowo;
  • 1 czekolada mleczno karmelowa.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Przygotowanie

  1. W rondlu pogrzewamy masło, miód i cukier. Gdy masło się rozpuści dodajemy sodę wymieszaną z octem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia, ostudzamy.
    Następnie dodajemy jajka i mąkę i zagniatamy ciasto.


    Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Wałkujemy na wielkość blaszki (25 na 36 cm).

    Pieczemy na papierze do pieczenia 7 minut w 170 stopniach.

    Śmietanę ubijamy na sztywno. Śnieżki ubijamy z mlekiem ( wg wskazówek na opakowaniu).

    Masy łączymy ze sobą.

    Dodajemy krówkę i delikatnie mieszamy do połączenia się mas.

    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i dodajemy do masy.

    Masę dzielimy na równe części przekładamy placki.

    Na wierzchu powinna znajdować się masa.

    Posypujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń