Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste danie z nutellą.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1580
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1107
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1881
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1580
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3024
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1107
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1881
Składniki
Masło razem z cukrem miksujemy na jasną i puszysta masę. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i dodajemy do powstałej wcześniej masy z masła. Ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy nutellę, miksujemy. Keksówkę o wym. 22x12 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. ½ masy jasnej wykładamy do foremki, następnie na nią wykładamy ½ masy z nutelli. Powtarzamy czynność. Na koniec za pomocą rączki od łyżki tworzymy zygzak przez środek ciasta, aż do dna foremki. Pieczemy w temp. 160C przez ok. godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w foremce na 15 min i po tym czasie wyciągamy. Smacznego.