Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto migdałowe z winogronami

Ciasto migdałowe z winogronami

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 76

Lekkie, subtelne ciasto smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Winogrona jasne - 20 dag
  • Winogrona granatowe - 20 dag
  • Jajka kurze - 4 szt.
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mąka migdałowa - 6 dag
  • Mąka tortowa - 10 dag
  • Cukier biały kryształ - 25 dag
  • Ser mascarpone - 250 g
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Czekolada gorzka - 1/2 tabliczki
  • Płatki migdałowe do posypania
  • Maliny - 35 dag
  • Biszkopty - 10 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto migdałowe z winogronami

Przygotowanie

  1. Maliny przesmażyć z 10 dag cukru, aby powstała gęsta konfitura.

  2. Jajka ubić na puszysto z 15 dag cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną połączyć z mąkami i proszkiem, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 35 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wstawić do piekarnika i piec 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na połowę. Jedną połowę posmarować konfiturą malinową.

  3. Winogrona umyć ułożyć na konfiturze a między nimi biszkopty.

  4. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do krzepnięcia. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, śmietanę ubić na puszysto dodać serek oraz tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać, wyłożyć na ciasto, przykryć drugą połową.

  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałowymi.

  6. Schłodzić w lodówce około 2 godzin, podzielić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń