Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Więcej
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 1124
Seler, to kopalnia zdrowia. Gulasz zamknięty w słoikach, na wyjazd, musi zawi...
Odsłon: 28
Tak przygotowana wątróbka wg przepisu babci Krysi jest bardzo smaczna. Polecam.
Odsłon: 45
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 4358
Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.
Odsłon: 109
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 1124
Seler, to kopalnia zdrowia. Gulasz zamknięty w słoikach, na wyjazd, musi zawi...
Odsłon: 28
Tak przygotowana wątróbka wg przepisu babci Krysi jest bardzo smaczna. Polecam.
Odsłon: 45
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 4358
Rozgrzewający rosół ugotowany z ćwiartek kurczaka podany z makaronem nitki.
Odsłon: 109
Składniki
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy. Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny. Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową. Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy. Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.