Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 2033
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1124
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1251
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 2033
Śmietanowiec z borówkami to przepyszny „niby-sernik” zrobiony na bazie kwaśne...
Odsłon: 1124
Delikatne, bardzo smaczne ciasto drożdżowe upieczone w formie kwasoodpornej o...
Odsłon: 1251
Składniki
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy. Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny. Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową. Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy. Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.