Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i sodą. Dodaj kawałki tłuszczu, posiekaj. Następnie dodaj jajka oraz miód, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 równe kawałki, każdy owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, spód wylep pierwszym kawałkiem ciasta. Piecz 13-15 minut w temp. 180° C. W ten sam sposób upiecz pozostałe kawałki ciasta.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Proszek budyniowy wymieszaj z 15 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, mieszając gotuj aż całość zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, dodaj żelatynę. Mieszaj tak długo, aż rozpuści się w budyniu. Wystudź. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno i delikatnie połącz z wystudzonym budyniem. Krem podziel na dwie części.
Trzy kawałki ciasta posmaruj dżemem i częścią kremu. Ułóż jeden na drugim, przykryj czwartym kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Posyp krokantem lub posiekanymi orzechami i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 520 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie