Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe

Ciasto miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 26

Smaczny pomysł na "Ciasto miodowe"

Składniki

  • Na 50 dag mąki pszennej
  • 13 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 dag zimnego masła lub margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli. Na krem: 4 i 1 łyżeczki żelatyny
  • 4 i 1 szklanki mleka
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 3 łyżki cukru
  • 450 ml śmietanki kremówki 30 proc. Ponadto: 6 łyżek kwaśnego dżemu np. z czarnej porzeczki
  • krokant orzechowy lub posiekane orzechy
  • kandyzowane owoce
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i sodą. Dodaj kawałki tłuszczu, posiekaj. Następnie dodaj jajka oraz miód, szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na 4 równe kawałki, każdy owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Podłużną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, spód wylep pierwszym kawałkiem ciasta. Piecz 13-15 minut w temp. 180° C. W ten sam sposób upiecz pozostałe kawałki ciasta.

  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Proszek budyniowy wymieszaj z 15 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, mieszając gotuj aż całość zgęstnieje. Garnek zdejmij z ognia, dodaj żelatynę. Mieszaj tak długo, aż rozpuści się w budyniu. Wystudź. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno i delikatnie połącz z wystudzonym budyniem. Krem podziel na dwie części.

  3. Trzy kawałki ciasta posmaruj dżemem i częścią kremu. Ułóż jeden na drugim, przykryj czwartym kawałkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Posyp krokantem lub posiekanymi orzechami i udekoruj owocami. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 520 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń