Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto miodowe - mazurek

Ciasto miodowe - mazurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 533

Dodano:

Odsłon: 3669

Przepis ten dostałam od koleżanki na studiach. Ciasto robię zazwyczaj na Święta Wielkanocne, bo jest dosyć proste i bardzo smaczne :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 20 dag cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody, 1 łyżka miodu, 1 łyżka kakao
  • paczka cukru waniliowego
  • MASA:
  • 1,5 kostki masła
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 0,5 litra mleka
  • paczka cukru waniliowego
  • szklanka cukru (drobny kryształ)
  • powidła śliwkowe
  • POLEWA:
  • 12 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 3 łyzki kakao
  • 2 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, do jednej porcji dodać kakao, odłożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Ciasto piec ok. 15-20 minut w temp. 160 stopni C.

    Zostawić do przestygnięcia, potem placki nakryć wilgotną ściereczką, wtedy nie będą zbyt twarde.

  2. Do masy najpierw trzeba zrobić zasmażkę. 0,5 kostki masła należy rozpuścić na wolnym ogniu i dodać 4 łyżki mąki tortowej. Całość mieszać, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy, należy uważać, aby nie przypalić masy. Ostudzić.

  3. 0,5 litra mleka mocno podgrzać i dodać cukier waniliowy. Do gorącego płynu dodać ostudzoną zasmażkę, całość mieszać na wolnym ogniu do uzyskania gęstej, jednolitej masy, o konsystencji gęstego budyniu, nie przypalać! Ostudzić.

    Następnie kostkę masła utrzeć ze szklanką cukru i dodać ostudzony budyń.

    Placki miodowe nasączyć, np.: mocną herbatą z dodatkiem rumu. Na dolny, jasny placek nakładamy powidła śliwkowe, następnie masę, placek ciemny (nasączyć), powidła, masa, jasny placek (nasączyć). Polać przygotowaną polewą kakaową: masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i wodę (opcjonalnie można dodać rum lub wódkę), wszystkie składniki wymieszać na małym ogniu na gładką, dosyć gęstą polewę, od razu wylać na ciasto, gdyż szybko zastyga.

    Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, kiedy placki nawilgną.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń